Økonomi

Hva er inkasso?

Inkasso er et ord som beskriver en prosess hvor en person eller selskap inndriver en gjeld som ikke har blitt betalt ved forfall. Det er en egen lov, Inkassoloven, som styrer hvordan inkasso skal gjøres. Det er ingen spesielle krav til at du må purringer, men du må sende et inkassovarsel 14 dager eller mer før det går til inkasso. Du kan sende inkasso selv eller du kan betale et inkassoselskap til å gjøre denne prosessen for deg. Det er flust av inkassoselskap rundt omkring i Norge som kan gjøre dette for deg. Lindorff er kanskje det mest kjente selskapet som krever inn ubetalte regninger.

Krever et inkassoselskap inn regninger legger de vanligvis på inkassogebyrer og andre kostnader. Betaler du ikke regningene dine så må du betale regningen, men også gebyrene som blir lagt på for å dekke kostnadene med prosessen. Driver du inn regningen selv og dropper et inkassoselskap kalles det egeninkasso. Har ikke du betalt en regning og det blir en inkassosak på deg så kan du si til inkassoselskapet at du bestrider regningen. Du blir den ikke inndrevet og du får et pusterom til å krangle om regningen skulle det bli slik.

Forbrukslån fører ikke til inkasso

Media skriver mye om forbrukslån om dagen. Mye av det som skrives er ikke riktig. Forbrukslån har et dårlig rykte blant mange selv om det er et veldig godt redskap for mange av oss til å komme oss et steg videre i livet. Mange som ønsker å starte for seg selv eller gjerne vil kjøpe seg første leiligheten trenger forbrukslån for å gjøre dette. Det er ikke noe feil ved dette og ingen må dømme folk for at de gjør dette. Forbrukslån er for mange veien ut av økonomiske problemer og inn i stabile økonomiske rammer.

Bankene som gir forbrukslån sjekker kundene før de får lånet. Det vil si at bankene ikke gir ut lån til folk som opplagt ikke klarer å betale, men heller gir det til kunder som de er trygge på skal klare å betale banken tilbake lånet. Media tegner ofte et bilde av en industri som gir ut lån med en veldig høy rente for å gjøre folk til gjeldsslaver. Dette er helt feil.

Forbrukslån kan koste mer

Det stemmer at forbrukslån er dyrere enn andre lån, som hus og billån. Dette fordi de siste lånene tar sikkerhet i kjøpsobjektet. Tar du opp et billig forbrukslån får du penger uten at du trenger å gi sikkerhet. Banken tar en høyere risiko og du betaler litt mer for at banken tar denne risikoen. Banken gjør en kredittvurdering av deg og en analyse av din inntekt. Etter en slik sjekk vet banken om du har rom nok til å betale tilbake. Bankene gjør dette fordi de ønsker å unngå inkasso. Bare fordi noe koster litt mer betyr ikke dette at banken leder deg mot inkasso. Du kjenner din økonomi best.